Este o reteta pentru care e nevoie de ceva timp pentru a o pregati, dar merita! Asta pentru ca vom pune carnea de vita la marinat, de la o zi la alta, pentru a fi siguri ca vom avea o carne frageda si...cu un gust special.Folosim pulpa de vita, pe care o taiem in cubulete mici, o asezonam cu cimbru, usturoi pisat, ulei de masline, zeama de lamaie, foaie de dafin, piper.Punem intr-o punga de plastic inchisa ermetic si o lasam in frigider de seara pana a doua zi (se poate lasa si doua zile la frigider).
Pentru a gati friptura, infierbantam bine un wok, cu ulei de masline, si punem, pe rand, cantitati din cuburile de vita, astfel incat sa se scufunde bine in ulei.Amestecam mereu, timp de 3-4 minute, intorcand bucatile de carne pe toate fetele, sa faca un pic de crusta si sa ramana zemoase in interior.Le scoatem intr-un vas Yena mai mare si adaugam in wok o alta transa de bucati de carne, si tot asa, pana rumenim toata carnea.
Curatam zarzavat: ceapa, morcov, radacina de telina , pastranac.Le taiem bucati de 2-3 cm, le tragem un pic in ulei de masline si le adaugam peste carnea de vita, in vasul Yena.Facem un sos de rosii ( 4-5 rosii pasate in blender sau 2-3 linguri pasta de rosii diluate cu apa) si turnam peste carne si legume.Sosul trebuie sa acopere tot continutul vasului.Punem sare, piper, 2 cuisoare, boia de ardei dulce, o jumatate lingurita chimen.Acoperim vasul si dam la cuptor, la foc mediu, timp de 2 ore.Dupa ce a trecut acest timp, scotem legumele din vas si adaugam unele proaspete, inclusiv o gulie, taiata feliute.Lasam o jumatate de ora la cuptor.Adaugam un pahar mare de vin rosu si 2-3 catei de usturoi zdrobiti si taiati marunt, o foaie de dafin.Mai lasam la cuptor o jumatate de ora, de data aceasta fara sa mai acoperim vasul.
Ca si garnitura putem face briose cu spanac: 4 oua se amesteca bine intr-un vas.Se adauga sare, piper si 100ml ulei, amestecand usor. Mai punem 400 ml iaurt si omogenizam.Pasam 450g spanac si il adaugam in amestecul de mai sus.Amestecam 250g faina cu o lingurita bicarbonat si presaram usor peste amestecul lichid, avand grija sa nu facem cocoloase.Turnam intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si dam in cuptorul preincalzit.10 minute lasam temperatura la 180C , apoi reducem la 160C.Timpul de coacere este de 40-50 minute, dar cel mai bine e sa testati cu scobitoarea!Se taie dupa ce s-a racit, sub forma de cercuri, romburi sau cum va place.Se poate coace si direct in formele speciale de briose.
Iata rezultatul final:
Cu drag!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu