vineri, 18 mai 2012

Ciorba de pui( zama moldoveneasca)

Mancarea mea preferata!Si sa stiti ca sunt foarte exigenta in privinta ei! Trebuie sa fie exact cum o facea bunica!Nimic in plus sau in minus!Altfel nu e zama!Trebuie un pui adevarat( bio), bors de tarate, umplut in casa, leustean, tarhon,patrunjel,cimbru, usturoi verde si multe legume.Si taitei de casa-mai lati (togmagi).
Cum vremea gratarelor a inceput, pulpele si pieptul de pui s-au cam consumat.Asa ca am adunat 3 spinari ( ca tot nu aveam ce sa fac cu ele-la gratar nu prea mergeau), asa ca le-am folosit la ciorba mea.
Am taiat cubulete o ceapa rosie mai mare, am curatat si am dat prin masina de carne: un morcov, un pastarnac, o radacina patrunjel, un sfert de radacina de telina, un manunchi de frunze de patrunjel si de telina,o jumatate ardei gras rosu si o jumatate galben.Prefer masina de carne in locul robotului de bucatarie pentru ca zarzavatul iese mai uniform!

Intr-o oala( sub presiune) am pus un pic de ulei, ceapa tocata, carnea de pui si le-am calit un pic.Am adaugat sos de rosii( din 4 rosii mai mari, trecute prin blender).Am completat cu apa rece si am pus zarzavatul pregatit.

 

Am adaugat o lingurita de sare, am pus capacul oalei sub presiune si am lasat la fiert o ora si jumatate.Am lasat sa se raceasca, am desfacut capacul , am scos puiul si am pus din nou la fiert.Am adaugat pastele( eu am gasit in comert unele mai late) si am lasat sa farba 15 minute.Separat am dat in clocot borsul de casa, din tarate( de la mama, evident) si l-am turnat peste ciorba mea, dupa ce au fiert pastele.Am gustat de mai multe ori pana am nimerit cat de acra sa fie!( ha! ha!).Am presarat cimbru.Am desfacut bucatele mici de carne de pe puii fierti si le-am incorporat in ciorba.
Am taiat marunt : leustean, tarhon,patrunjel, usturoi verde.Am presarat in ciorba.

Merge cu o palinca de la Baia Mare!!!
Cu drag!





3 comentarii:

  1. Vai, ce pofta mi-ai facut! Tare as mai gusta si eu o "zama" din asta, acrita cu bors, ca la mama acasa(mai bine zis: ca la Gina acasa)!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta reteta, la noi nu se pune tarhon si usturoi,in rest este cum o fac si eu, cu bors de tarata.Maine fac si eu ciorba de pui!pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca ai tarhon, ti-as recomanda cu mare drag sa incerci! Anul trecut matusa mea a pregatit o astfel de ciorba pentru o pomenire.Si ne-a intrebat daca stim din ce a obtinut gustul acela pe care l-au apreciat toti paticipantii! eu am stiut! Era....tarhon@Asa ca poti sa incerci!cred ca va fi apreciat !Multumesc de vizita!

    RăspundețiȘtergere