vineri, 1 iunie 2012

Dulceata de trandafiri



Reteta aceasta e de la mama, care o stia de la bunica.In fiecare an abia astept sa infloreasca trandafirii de dulceata.2-3 saptamani numai de ei ma ocup, incercand sa nu pierd nicio floricica.Fie pentru dulceata, fie pentru petale.Si cum infloresc pe rand, trebuie sa fiu foarte atenta zi de zi, pentru ca reteta mea este in functie de numarul de trandafiri culesi.Dar pana la reteta...niste poze:

 










Reteta originala e din 120 flori de trandafiri si un sirop din 1kg zahar si un litru apa.
Eu am facut din 140 flori de trandafiri, pentru ca altfel iese mult sirop.
Dupa ce am adunat petalele, le-am scuturat bine de polen si le-am ales sa nu aiba alte impuritati.Desi este o treaba destul de migaloasa, parfumul si delicatetea petalelor sunt atat de placute, ca intotdeauna imi pare rau ca trebuie sa trec la etapa urmatoare!!!Daca vi se pare ca partea alba din varful petalelor este prea groasa, o puteti indeparta cu un forfecel.
Urmeaza frecarea petalelor cu o lingurita sare de lamaie si un pic de zahar.Se freaca bine, bine, pana cand iese zeama din petale si puteti face un bulgare care nu se desface.


Dati la rece pana faceti siropul.Dintr-un kg zahar si un litru apa fierbeti circa 15-20 de minute, un sirop in care veti pune bulgarele din petale.Se mai fierbe 45-50 de minute, timp in care se spumuieste dulceata.Aveti mare grija sa nu picurati apa sau sa introduceti lingura umeda, deoarece dulceata se va zaharisi.Si nu trebuie nici sa amestecati spuma in continutul dulcetii!


In poza de mai sus trebuie spumuita dulceata.
Ca sa stiti cand e gata de fiert, faceti testul cu bobitele de dulceata in paharul cu apa.Picurati un pic de sirop in pahar.Daca se fac bobite, atunci dulceata este gata. Se toarna in borcane curate,sterilizate.

Cu drag!

10 comentarii:

  1. Dulceata copilariei.Simt parca si acum mirosul delicat al petalelor.Numai pe langa mama stateam pana cand era gata.
    Te pup!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Arata foarte bine dulceata ta! Este migaloasa, dar rezultatul este pe masura. Superbe fotografii!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Am mancat dar nu am incercat insa pana acum sa fac dar, acum stiu de unde pot lua reteta sa fac...arata delicios!!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Mihaela, Gabi si Alice
    Este o dulceata foarte buna!Va invit la o portie, asa...ca intre fete!
    Cu drag!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Cate borcane vor iesi, aproximativ?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-au iesit 4 borcanele de 300g.Borcanul din poza este unul la fel cu cel de la mustarul "Bunatati de la bunica", deci 4 ca cel din imagine.
      Cu drag!

      Ștergere
  6. E super dulceata asta, eu inca nu m0am incumetat sa o fac!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Am gasit aici : http://dulceturibio.wordpress.com/ dulceata,serbet,suc papadie ,facute de maicutele de la Manastirea Agapia.
    Sint super bune.Nu cred ca o sa reusesc vreodata sa fac macar la jumatate cum le reusesc ele.

    RăspundeţiȘtergere
  8. Sunt un pasionat al bucatariei romanesti ! Pe vremea bunicilor mai mancam asa ceva sau serbet de trandafiri . Anul acesta am facut dupa reteta dv. dulceata de trandafiri. Ma bucur ca mi-a reusit .Multumesc pentru reteta !

    RăspundeţiȘtergere
  9. Buna
    Felicitari !!Arata minunat!
    Imi spui te rog cate borcane iti ies din aceasta cantitate >
    Mersi!

    RăspundeţiȘtergere