luni, 3 decembrie 2012

Somon cu dovlecel si morcov

Somon...la gratar!Se prepara repede, avand grija sa infierbantam bine grill-ul si sa ungem somonul cu putin ulei.Dupa ce este gata, il acoperim cu folie de aluminiu pana facem garnitura.
Curatam morcovi si dovlecei in functie de cate portii vrem sa facem.Pentru o persoana ar fi de ajuns un morcov si o jumatate de dovlecel.Ii taiem fasii cu dispozitivul special pentru legume.

Intr-o tigaie punem la incins un pic de ulei de masline si doi catei de usturoi, zdrobiti.Nu ii lasam prea mult, pe foc, pentru ca se ard.Doar pana cand se aromatizeaza uleiul.Adaugam legumele si le calim un pic, pana incep sa se inmoaie.Adaugam un pahar de iaurt gras , un pic de zeama de lamaie si coaja rasa de la o lamaie.

 
Servim cu paine prajita.
Cu drag!

Friptura de porc cu rucola

Retetele cu ceafa de porc sunt de cele mai multe ori preparate la gratar.Eu m-am gandit sa gatesc ceafa de porc in cuptor.Am stors zeama de la o jumatate de lamaie si am amestecat-o cu 2 linguri ulei de masline, am adaugat 2 catei de usturoi tocati marunt, o lingurita cimbru uscat, o lingurita boia de ardei, sare si piper .Cu acest amestec am frecat bine bucatile de carne. Le-am pus in tava si am dat la cuptor, la 180 grade Celsius.Le-am intors dupa 30 de minute si am lasat sa se rumeneasca si celealta parte a carnii.
Intre timp am pregatit o salata din:rucola, fasole rosie fiarta, ardei gras rosu cubulete, ceapa, masline verzi,asezonate cu ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper.



Am presarat parmezan proaspat ras.



Cu drag!

duminică, 17 iunie 2012

Inghetata cu petale de trandafiri

Inghetata, este, cu siguranta, unul dintre deserturile cele mai apreciate, vara.Si daca este preparata in casa, este cu atat mai mult apreciata!Iata una dintre retetele de inghetata pe care o fac cel mai des !
Mai intai, am pregatit din petalele de trandafiri din care de obicei fac dulceata, un sirop in care am lasat si niste petale de trandafir.Reteta este asemanatoare cu cea de la dulceata de trandafiri, doar ca am pus mai putine petale ( de la aproximativ 40 de trandafiri).Am facut astfel cateva borcanele cu acest sirop, special pentru inghetata.
Doua galbenusuri le-am batut bine cu 500ml smantana si 250 ml iaurt.Daca doriti, puteti pune 5 galbenusuri.Eu am ales varianta light!
Am adaugat 200ml sirop cu petale de trandafiri si am amestecat .


Am pus compozitia la racit, pentru 30 de minute.Apoi am turnat-o in masina de inghetata, pentru inca 30 de minute.Am pus-o in congelator si a doua zi am servit-o, decorata cu un pic de sirop, alune nesarate si o frunzulita de menta.


Cu drag!

vineri, 15 iunie 2012

Pui cu lamaie si orez cu dovlecel

O reteta cu pui, gata in 50 de minute.Combinatia dintre pui si lamaie se imbina foarte bine cu garnitura din orez, dovlecel si ceapa verde.
Mai intai am curatat si transat puiul.L-am pus intr-un vas de sticla termorezistent, am taiat felii o lamaie, pe care le-am pus printre bucatile de pui.Am curatat 3 fire de usturoi verde si le-am imprastiat prin vas, impreuna cu doua foi de dafin rupte in patru, patrunjel si marar.Am stropit cu ulei de masline, am presarat sare si piper.Am pus capacul pe vas si am dat la cuptor timp de 30 de minute.Cuptorul a fost setat la 200 gr Celsius.Dupa jumatate de ora am scos vasul din cuptor, am indepartat buchetelul de verdeata, am adaugat 100ml vin alb sec si am dat din nou la cuptor, de data aceasta fara capac, pentru a se rumeni puiul.Foarte bun este sosul care se formeaza in vas, din vin, ulei de masline, usturoi, lamaie!!!
Cat timp a stat puiul in cuptor, m-am ocupat de garnitura.Am spalat 250g orez cu bobul lung si l-am pus la fiert in supa de pui.Am taiat cubulete un dovlecel si transversal, 2 fire de ceapa verde.Le-am calit un pic in ulei de masline.Am pregatit si niste marar.
Cand orezul a fost fiert, am adaugat dovleceii cu ceapa, mararul, sare si piper.In plus...100g cascaval ras si o jumatate de lingurita de coaja de lamaie.




L-am servit impreuna cu puiul.

Cu drag!

joi, 14 iunie 2012

Osso bucco

Reteta aceasta am intalnit-o intr-un restaurant cu specific italian, din orasul nostru.Mi-a placut atat de mult, incat mi-am dorit sa o gatesc si eu.Era un pic diferita de toate retetele pentru osso bucco pe care le vazusem, pentru ca avea si fasole boabe rosii in compozitie.Asa ca, am trecut la treaba, modificand usor reteta traditionala.A iesit ceva foarte bun, simplu de preparat, dar cu un timp de coacere destul de mare.
Am avut nevoie de: 4 felii de carne de vita cu os in mijloc( rasol), 2 morcovi, o jumatate radacina de telina( nu prea mare),2  cepe rosii, 4 catei de usturoi,6 rosii, 500ml vin rosu, supa de vita,cimbru, foaie de dafin, 250 gr fasole boabe fiarta, verdeata, sare. piper, boia dulce( o jumatate de lingurita),coaja de lamaie( o jumatate de lingurita).
Intr-o tigaie cu un pic de ulei de masline incins am rumenit bucatile de carne pe ambele fete.
Le-am scos pe o farfurie si am adaugat legumele: mai intai morcovul si telina, taiate bucati mici, apoi ceapa si usturoiul.Le-am rumenit un pic.

Am pus totul intr-un vas de sticla termorezistent, am adaugat vinul, supa, cimbrul, foaia de dafin.Am acoperit cu capacul si am dat totul in cuptor o ora si jumatate, la o temperatura de 160gr Celsius.Intre timp am mixat rosiile, le-am adaugat peste carne, impreuna cu fasolea boabe.Am mai lasat la cuptor 40 de minute.Dupa acest timp am scos vasul din cuptor, am pus sare, piper, boiaua dulce si coaja de lamaie rasa.Am mai dat 15 minute la cuptor, de data aceasta fara capac, sa mai scada un pic.
Am pus in farfurii si am decorat cu verdeata.Daca mancarea vi se pare un pic dulce( de la radacinoase), adaugati zeama de lamaie, dupa gust.

Cu drag!

marți, 12 iunie 2012

Compot...de capsuni?de cirese?



Capsunile si ciresele sunt fructele mele preferate.De aceea imi place sa le am si iarna.Si cum as putea face asta?Fie congelandu-le, fie sub forma de compoturi sau dulceturi.De data aceasta m-am oprit la compot.Si daca cu capsunile a fost mai simplu, pentru ca au crescut in gradina, pentru cirese a trebuit sa merg la piata.Asta si pentru ca la compot sunt bune ciresele acelea "pietroase"( mai tari, caci altfel se vor inmuia la fiert).



Reteta e aceeasi, asa ca voi pune si pozele impreuna.Nu este o reteta foarte exacta, e usor de facut si compotul tine chiar doi ani, daca il pastrati intr-un loc racoros.Deci, se spala foarte bine fructele.La capsuni mare atentie la firisoarele de pamant!Se scot coditele.Pe cele de la cirese eu le-am uscat pentru ceai( foarte bun diuretic).Se pun fructele in borcane bine sterilizate.Nu se umplu, se pun doar pe trei sferturi.La un borcanel de 350g se pun 2 linguri de zahar, iar la cele de 800g se pun 4 linguri.Se toarna apa rece pana la nivelul fructelor.Aveti grija ca si fructele mai lasa zeama in timpul fierberii!
Daca va place puteti pune cuisoare( cate o jumatate in fiecare borcanel, pentru ca aroma e puternica).
Se fierb la bain marie in vase suficient de mari cat sa ajunga apa din cratite pana la nivelul fructelor din borcan.Dureaza 20 de minute, cronometrand din momentul in care apa din cratite a inceput sa fiarba.Borcanele se lasa sa se raceasca in vasele in care le-am fiert sau se scot si se acopera cu paturi .Se pun la rece!
Reteta este de la mama mea si o facem in fiecare an!

Cu drag!