marți, 14 februarie 2012

Paine de casa


Iata o reteta de paine de casa, care se aseamana cu focaccia.Este foarte usor de facut, dar trebuie respectate cateva mici secrete.
Mai intai, toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.De aceea va recomand sa le aduceti in apropierea unei surse de caldura cu cateva ore inainte de a incepe prepararea.
Folosim: 550g faina de grau, un plic drojdie uscata, 50ml ulei de masline, 250ml apa calduta, o lingurita zahar, 2 lingurite sare.
500g faina se cerne intr-un bol, se adauga pliculetul de drojdie, zaharul.Se amesteca cu un robot manual, dotat cu ustensilele pentru aluat.Se amesteca uleiul cu apa calduta si se toarna cate putin in centrul fainii, in timp ce se continua amestecarea.Se framanta bine cu robotul (4-5 minute).Se adauga cate o lingura de faina din cele50g ramase si se continua framantarea, dar de data aceasta manual, cu miscari dinspre exterior spre centrul aluatului. Este gata cand aluatul se desprinde de pe vas si nu se mai tine de mana.Daca taiem o dunga in aluat, acesta trebuie sa se desfaca fara a se lipi si in interior trebuie sa se vada bule de aer, ca in imagine.
Intr-o tava mare de aragaz, acoperita cu hartie de copt se intinde aluatul si se introduce in cuptorul preincalzit la 40 grade Celsius.Se lasa 30 de minute la dospit, cu usa cuptorului inchisa.


Optional: intre timp puteti prepara un amestec din usturoi pisat, frunzulite de rozmarin si 25ml ulei masline.Dupa ce aluatul a crescut, se fac gauri cu degetele, se unge cu amestecul de mai sus si se mai lasa 15 minute la dospit.Daca nu va place acest amestec, puteti sa presarati seminte de susan, mac sau sare de mare grunjuroasa.Sau puteti sa o lasati simpla.
Se coace la 180-200grade celsius, timp de 30 minute.Daca ati ales varianta simpla atunci, dupa ce s-a copt, puteti sa o ungeti cu unt sau cu un amestec din putin zahar si apa.

Se lasa sa se raceasca pe un gratar, acoperita cu un servet de bucatarie.
Cu drag!

Un comentariu: